Nieuwe Filmers Festival

mp2017-09-081-img_1984

KORTE FILMPREMIÈRES OP 8 SEPTEMBER!

NIEUWE FILMERS FILM FESTIVAL met 7 korte filmpremières & uitreiking film award Het Paradepaardje 2017 vr. 8 sept. – 20:00u -  Verkadefabriek Den Bosch.

Vrijdag 8 september vond de vierde editie van het Nieuwe Filmers Film Festival 2017 plaats in de grote zaal van de Verkadefabriek in Den Bosch.Een avondvullend feestelijk programma met premières van zeven korte films gemaakt voor het ONE WEEK FILM project 2017 en interviews met de makers.

Na het voorlezen van het juryrapport door de filmvakjury volgde een spetterende uitreiking van de film award Het Paradepaardje 2017 met twee extra prijzen aan de regisseur van de winnende film: – KIELZOG –  van  Carilijne Pieters en Jesse de VriesDe jury was unaniem in haar beslissing en lichtte hun keuze als volgt toe: KIELZOG – ‘een mooi klein document over een schippersfamilie. We vinden het erg knap dat de makers er in geslaagd zijn om in 1 week een docu te maken met een verhaal waarin rekening is gehouden met de gekregen opdrachten. Er is een zeer originele keuze gemaakt. De chemie tussen de makers en hoofdpersonen in de docu is voelbaar. De makers werken mooi observerend en zijn zelf afwezig. De beelden werken mooi symbolisch en zijn in balans met het verhaal wat wordt verteld. Het is duidelijk dat de makers beschikken over talent om serieus door te groeien binnen het maken van documentaire.’

Ook reikte de jury prijzen uit in de categorieën: ‘Beste acteur’ Gustavo Ruben Valenzuela [Intrus], ‘Beste actrice’ Caroline Lichtenberg [Onder Dwang] , ‘Beste DOP’ [director of photography] Carilijne Pieters [Kielzog] , ‘Beste sounddesign’ Lars Burgwal’ {Agent [...] }, ‘Beste editor ‘ Left Handed [Kielzog] en ‘Beste productie design’ Floor Timmer {Agent [...] }

NIEUW dit jaar was de Publieksprijs. Het publiek koos voor de film INTRUS van regisseur Tim Ewalts en team Phantom.

Afsluitend was er een ‘afterparty’ met DJ Losse Veter en meet en greet met de filmmakers.Het publiek maakte tijdens deze filmavond kennis met zowel het inspirerende filmwerk alsook met de gedreven filmmakers zelf; de jonge regisseurs, scenarioschrijvers, acteurs e.a.

De zeven korte films die in première gingen zijn gemaakt tijdens het One Week Filmproject van 14 t/m 18 augustus. Zeven teams van een nieuwe generatie jonge filmmakers maaktenin één week tijd ieder een nieuwe korte film van maximaal 10 minuten, van script tot eind montage en in elk denkbaar genre!  Met hun film dingen de teams mee naar de felbegeerde film award Het Paradepaardje 2017 die uitgereikt wordt door een professionele filmvakjury. Dit jaar bestond deze uit Ilona van Heeckeren  filmprogrammeur o.a. Verkadefabriek, San Fu MalthaFu Works, filmproducent van grote films als Zwartboek, Alberta, Oorlogswinter, Een echte Vermeer, Tirza e.v.a., Mike Weerts acteur speelde o.a in de films Borgman (Alex van Warmerdam), De Bende van Oss (Andre van Duren), de telefilm Op de Dijk (Mirjam de With) en Of ik gek ben (Frank Lammers).

De zeven première films:

Onder dwang – regie Tristan van Doorn van team Filmers United - ‘Iris wordt om onbekende redenen ontvoerd en opgesloten door een gemaskerde psychopaat’.

Dianthus – regie Maury van Loon van team Entropolis - ‘Een verloren jonge dame probeert zichzelf te verlossen van haar verleden zonder stil te staan bij wat dat betekent voor haar zijn’.

Desi - regie Juul van der Plas van team Skatti - ‘Drie vrienden, verliefd op dezelfde vrouw. Kiezen zij voor haar of voor elkaar?’

Agent [..] – regie Robin de Ridder en Marlies Smeenge van team Glanzend Geel – ‘Wanneer de duistere graaf Pravda op het punt staat om de hele wereld te laten overstromen, als wraak voor de dood van zijn dochter, krijgen de blinde geheim agent Leo en een jonge agent die zijn naam nog moet verdienen, de opdracht om de graaf te stoppen’.

Intrus – regie Tim Ewalts van team Phantom – ‘Een mentaal gebroken, passieve 40-er moet de aanwezigheid van een ongewenst persoon verdragen om in te zien dat hij zelf iets aan zijn situatie moet veranderen’.

Kielzog – regie Carilijne Pieters en Jesse de Vries van team PointofU –  ‘Zij volgde hem naar het water, hij volgt haar naar het land’.

Laatste bericht – regie Evelien van Raaij van team Koekoek Films - ‘Tegen het einde van de eerstvolgende oorlog gaat een vermoeide soldaat op zoek naar een persoonlijke schat, maar moet daar onverwachts voor onderhandelen’.

De film award Het Paradepaardje winnen betekent erkenning voor het talent van de jonge regisseur en de teamleden en een stimulans in hun ontwikkeling als filmmakers. Daarom ontvangen ze bij de film award ook een geldprijs van € 500 aangeboden door het Hermes kunst & cultuurfonds en stelt Budgetcam Cameraverhuur een waardecheque van € 750 ter beschikking voor de huur van filmapparatuur. De winnaar van de Publieksprijs ontvangt € 200.

Publiek en filmers worden voorafgaand aan de filmpremière avond feestelijk ontvangen met bubbels op de rode loper in de serre van de Verkadefabriek, partner van het NIEUWE FILMERS filmplatform voor jonge film- en filmgerelateerde makers voor netwerken, kennisuitwisseling, film maken en presenteren. NIEUWE FILMERS organiseert i.s.m. de Verkadefabriek in 2017- 4 filmcafés, het ONE WEEK FILMproject en het Film Festival.

Het NF Film Festival wordt mede mogelijk gemaakt door de Verkadefabriek, Gemeente ‘s-Hertogenbosch, Travel Doctor, Gofilex Zeist, Hermes Kunst & Cultuurfonds en Budgetcam Cameraverhuur. NIEUWE FILMERS is onderdeel van SOLOS.

Jury bekroont Star als winnaar Nieuwe Filmers Festival

Een mooie avond afgelopen vrijdag tijdens het Nieuwe Filmers Festival: alle teams van het One Week Filmproject weer bij elkaar, in interviews terugblikken op het maakproces en natuurlijk genieten van de films op bioscoopformaat! Het Paradepaardje werd feestelijk uitgereikt aan Team Rosebud (en in het bijzonder regisseur Jan Van Ooijen) […]Lees meer »