Filmcafés

NIEUWE FILMERS IN 2021 – UNDER CONSTRUCTION

DIT WAREN DE FILMCAFÉS MET DE ONDERWERPEN IN 2020

FILMCAFE #3 Over HET BELANG VAN LICHT EN KLEUR IN FILM & ONE WEEK FILM PROJECT 2020 – AFTERMOVIE  Live vanuit de Clubzaal Verkadefabriek Den Bosch. Uitzending Livestream op FB pagina Nieuwe Filmers.

Licht en kleur, deze twee krachtige filmische onderdelen bepalen in grote mate hoe het beeld eruit ziet dat in de bioscoop op ons netvlies valt en wat de fotografische uitstraling is van ieder filmframe. Belangrijke storytelling onderdelen dus! Te gast zijn de ervaren gaffer Gerard Stam, hij maakt het lichtplan voor films en heeft de verantwoordelijkheid over het licht op de filmset. En Kiki Henger, zij draagt als colourist bij aan de sfeer en het ‘uiterlijk’ van een film.

Na de pauze : het One Week Film project 2020. Dit jaar zijn 10 filmteams geselecteerd voor deelname aan de filmcompetitie en maken elk in vijf dagen een korte film – van script tot eindmontage en in elk denkbaar genre. Onze gasten zijn regisseur Tim Klok, hij is de algemeen coach dit jaar en zal de filmteams met raad en daad bijstaan. Hij stelt hij zich voor aan de teams. Met producent Didi Spaans en actrice Marcelle Arriëns kijken we terug naar de One Week van 2019 en hun ervaringen met het maken van de korte film ‘Diep in het Rood’ waarmee ze met hun team Filmmakers Collective de film award Het Paradepaardje 2019 wonnen. En verteld Didi over de korte film ‘Home’ die Filmmakers Collective realiseerde met het prijzengeld bij de film award. We sluiten de avond af met vertoning van de korte film Diep in het Rood, winnaar het Paradepaardje 2019. In de pauze en na afloop kan er worden nagepraat en geborreld met de gasten. check ook FB event

Met Host: Cheryl Mauer CFJ Productions
en DJ: Losse Veter, Jane Bakarbessy

✸ ONZE GASTEN

GERARD STAM –  zeer ervaren gaffer en heeft meegewerkt aan films als ‘Beyond Words’, ‘De Dirigent’, ‘Het leven is vurrukkulluk’ , ‘Een echte Vermeer’ en de tv series als ‘Overspel’ ‘Vuurzee’ en ‘Hoogvliegers’. De regisseur en de cameraman bepalen wát er in beeld komt. De gaffer bepaalt samen met de cameraman hóe dat wordt belicht. Een gaffer maakt voor films een lichtplan ontwerp, welk soort lampen waar staan, welke focus ze hebben, hoe en wanneer ze gedimd worden en ziet erop toe dat de technici van de licht- en electriciteitsafdelingen zijn plan uitvoeren.

KIKI HENGER – regisseur en colourist van films als ‘Weerschijn’, ‘Ambivalent’ en ‘Boetekleed’. Als colourist draagt deze jonge Bossche filmmaakster bij aan de sfeer en het ‘uiterlijk’ van een film. De colourist is de postproductie-technicus, verantwoordelijk voor het ontwerpen van het kleurenschema van een film om een ​​specifieke stijl of sfeer te verkrijgen. I.s.m de regisseur en de cameraman/vrouw zorgt de deze ervoor dat de voltooide film er precies zo uitziet als bedoeld en corrigeert ook technische kleurfouten en past, indien nodig, de kleuren aan om de film een natuurlijk uiterlijk te geven.

TIM KLOK – is regisseur en editer van o.a. ‘The Blue Virgin’ met Pierre Bokma en Sytske van der Ster, en de award winnende korte films ‘Lege plekken’ en ‘Wie helpt mij nu nog?’ Tim is dit jaar de algemeen coach en zal de 10 filmteams met raad en daad bijstaan tijdens het One Week Filmproject 2020 van 7 t/m 11 augustus!. Tijdens Filmcafe #3 stelt hij zich voor aan de filmteams.

DIDI SPAANS – is creatief producent en werkte mee aan verschillende korte films ‘Senja’, ‘Schim’ , ‘Home’, ‘Diep in het rood, ‘WEG’, ‘Samoeraai’, ‘Zacht’, ‘Chasing the Sun’, ‘Sunny Juliette’, en ‘Wildvreemde’.

MARCELLE ARRIENS – is actrice, tv-maker en presentatrice. Ze bedacht en maakte samen met haar oudere zus Krista Arriëns en Marcel van der Velde de VPRO webserie Sekszusjes TV. Ook is ze te zien in verschillende films als ‘Schim’, ‘Diep in het Rood’, ‘Sunny Juliette’, ‘WEG’ en ‘Samoeraai‘.

FILMCAFE #2 FILMMAKEN OP 1,5 M! HOE DAN?? AFTERMOVIE Live vanuit de Clubzaal Verkadefabriek. Livestream op FB pagina Nieuwe Filmers. Terugkijken?! Dan kan! Ga naar deel 1 en deel 2

Gewoon’ een film maken kan dat nog met het COVID-19 protocol voor de audiovisuele sector? Kun je nog maken wat je wilt, creatief gezien? Wat kan wel en niet wat betreft de beeldvorming in deze tijd; omhelzen, kussen, mondkapjes. Hoe cast je acteurs en hoe instrueer je ze op de set. Moeten filmscripts nu aangepast worden? Hoe pak je het technisch aan. Hoe gaat dat dan op de set? Waar moet je op letten!?

In Filmcafé #2 gaat onze host Cheryl Mauer hierover in gesprek met de filmmakers. De interviews worden afgewisseld met filmfragmenten en muzikale filmmuziek verrassingen door Dj Losse Veter. De bar is open maar helaas kunnen we maar een beperkt aantal mensen in de Clubzaal ontvangen. Voor de mensen die we niet in het café kunnen ontvangen zorgden we voor een livestream van Filmcafe #2 via facebook.com/nieuwefilmers  Tijdens de live uitzending kon het publiek vragen stellen via de chat.

Onze gasten:

Marina Wijn -International Casting Director. Marina castte voor meer dan 90 speelfilms en tv series. Waaronder de Emmy Award-winnaar ‘Anything Goes (2015)’ Marina geeft les op toneelscholen in binnen- en buitenland. Voor Nieuwe Filmers was ze jurylid en gaf casting workshops voor acteurs.
Marina is lid van het International Casting Directors Network (ICDN), Casting Society of America (CSA) en The European Film Academy.

 

Cariola van Beek – Uitvoerend producent, creative content creator. Cariola heeft tijdens de Coronatijd commercials gedraaid voor Zeeman en Defensie, dus veel ervaringen te delen!

Eline Havenaar – Actrice. Eline is te zien in films als actrice in ‘Buiten is het Feest’ najaar 2020, ‘Bankier van het Verzet’, TV-serie ‘Dertigers’, en diverse commercials.

Bob Wilbers – Regisseur van o.a. De ludwigs’, ‘Celblok H’, ‘Sluipschutters’, ‘Dokter Tinus’. Voordat de Covid-19 crisis losbrak was hij net klaar met de film ‘Expeditie Vos’ [bioscoop release december], maar montage en post-productiewerk wordt nu gedaan volgens de protocollen.

INTERMEZZO over gerobotiseerde filmproducties. Met Pim de Bilde – Creative Director, Iron Films. Met de high-tech robot camera (CineBot) maken zij unieke opnamen voor grote opdrachtgevers als Nosh foodfilm, CHUCK Studios, Wenneker, Talpa en het Songfestival. Hoe werkt het, wat zijn de mogelijkheden en hoe zet je de robot camera in, juist nu in deze tijd?

 

ONLINE FILMCAFE #1 – NU! Filmmakers tijdens Covid-19 crisis – Vijf filmmakers ‘gegijzeld’ door het Covid 19 virus. Hoe zijn ze nu bezig, hoe zien ze de toekomst? Daarna speeddaten. Filmcafe TERUGKIJKEN

Het Nieuwe Filmers filmcafé #1 van dit seizoen gaat over professionele jonge filmmakers, nu tijdens deze surrealistische COVID-19 tijd. In het project – Creataine: Filmmakers – laten ze in 5 korte videofilmpjes van maximaal 3 min, zien hoe ze ‘omgaan’ met deze crisis. Geen kommer en kwel, maar met de focus op de positieve dingen die gebeuren!

Filmcafe #1 kwam tot stand i.s.m. Didi Spaans creatief producent en masterstudent letterkunde en Lisa de Bye regisseur en producent. Didi Spaans heeft tijdens de quartantaine onderzoek verricht onder filmmakers. Samen bedachten ze het – Creatine: Filmmakers – project met de 5 korte documentaire filmpjes gemaakt door filmmakers gegijzeld door het Covid-19 virus. Op woensdag 20 mei waren beide te gast in het online Filmcafé en sprak onze host Cherl Mauer in een livestream uitzending hierover met hen en de 5 filmmakers. De interviews zijn afgewisseld met filmmuziek verrassingen door Dj Losse Veter. Tijdens de live uitzending kon het publiek vragen stellen via de chat.

De 5 filmmakers

  • Jan van Ooijen – cameraoperator, cameraman/D.O.P. Jan van Ooijen Visueel
  • Elja ten Velden – gespecialiseerd in productie van film en evenementen.
  • Sven Peetoom – creator, director, editor
  • Thymo Boog – freelance Composer, sound designer TAB MediaMusic
  • Robin de Ridder – videograaf, fotograaf, Romedia Films
NF en Covid-19

In 2020 presenteren we de zevende Nieuwe Filmers editie. Zolang de Covid-19 crisis aanhoudt bieden we de NF projectonderdelen in aangepaste vorm aan. Filmcafe #1 de online aflevering maakt onderdeel uit van het Nieuwe Filmers programma 2020. Stond oorspronkelijk gepland in de Clubzaal van de Verkadefabriek in Den Bosch, onze partner. Filmcafé #2 livestream vanuit de Clubzaal in de Verkadefabriek, met beperkt aantal plaatsen voor publiek. Livestream wordt 17/6 uitgezonden op Nieuwe Filmers Facebook pagina

2019 Gasten filmcafés

FILMCAFE #4 – 24 JULI – DE FILMLOCATIE & FIRST AD & DE ONE WEEK wo 24 juli 19:30 u Clubzaal Verkadefabriek Den Bosch, gratis!  zie programma pdf  Host Filmcafé #4 is acteur en presentator Pepijn Koolen   Als acteur heeft Pepijn Koolen kennis en ervaring op het gebied van […]Lees meer »

2019 AFTERMOVIES FILMCAFES

Nieuwe Filmers organiseert 4 filmcafe’s in aanloop naar het One Week Film project 9 t/m 13 augustus. Een avondvullend programma in de sfeervolle Clubzaal van de gastvrije Verkadefabriek in Den Bosch. De inter-views met de filmgasten worden afgewisseld met filmfragmenten en muzikale verrassingen geïnspireerd op filmmuziek door Dj Losse Veter. […]Lees meer »

2018 GASTEN FILMCAFÉS #1#2#3#4

Peter Lataster en Petra Lataster-Czisch documentairemakers / Rudi Brekelmans scenarist / Bert Scholiers scenarist en regisseur /  Daan Jongbloed documentairemaker / Dorien van de Pas Nederlands Film Fonds / Mike Weerts acteur en filmproducent / Marina Wijn casting director / Jamel Aattache producent en regisseur / Jessica Görter documentairemaker / […]Lees meer »

2016 Programma Filmcafés

In de aanloop naar het One Week Filmproject (8 t/m 12 aug) en het Nieuwe Filmers Festival (25 september) vindt weer een reeks Filmcafés plaats voor ontmoeting, filmvertoningen en lezingen: 18 mei, 15 juni en 20 juli 2016 in het Mariapaviljoen te Den Bosch en 7 september in de Willem […]Lees meer »

2015 Programma filmcafés

Filmcafés in 2015: Filmcafé #1 | woensdag 27 mei – 19:00u – 23:00u | W2 Poppodium Den Bosch Te gast: Richard de Maaré (Acteursspot.nl), production designer Ylinde Kuiper, Nikki van Olst (Filmdier.nl) en spelregisseur Natasja d’Armagnac Films: Bibbidi Bobbidi Boo van Nicky Groenewoud, selfie #365 project van Ivan Hidayat, korte […]Lees meer »