2014 Filmcafé 19 juni > VERSLAG

Nieuwe Filmers organiseert in de aanloop naar het One Week Filmproject en het Nieuwe Filmers festival twee filmcafés voor ontmoeting, workshops en viewings. Op 19 juni vond de eerste plaats in het SOLOS pand aan de Nieuwstraat 28. Op het programma stonden presentaties van Frank van Osch (documentairemaker), Frans van Lokven (filmgeluidsspecialist) en de jonge makers Steven van Roosmalen en Wouter Linmans van de korte film Lucien.

Voorafgaand aan de presentaties werd de korte film Rood van regisseur Jasper ten Hoor en scenarioschrijver Fleur van Keimpema vertoond. Ook waren doorlopend een aantal korte filmproducties te bekijken in het achterhuis: Young Love (Renée van Balkom en Lotte Smits), Control/Freak (Ralf Van de Wiel), Het Verraderlijke Hart (Pim Heerkens), Klein Palermo (Nikki Nordmann en Daan Jongbloed) en Hero Zero (Ivan Hidayat).

Frank van Osch

Frank van Osch is documentaire regisseur, directeur en producent bij Van Osch Filmprodukties. Begin september lanceert hij samen met Marijke de Bie het project Docwerk in de Willem II Fabriek te Den Bosch, waarmee zij plek bieden voor talentontwikkeling van afgestudeerde documentairemakers. Vroeger deed hij dit al met jonge tv-makers voor het programma 8tracks op Omroep Brabant. “Dat was ook soms afhaken of huilen geblazen, maar veel deelnemers zijn uiteindelijk echt verder gekomen in het vak.”

Per halfjaar krijgen zes recent afgestudeerde documentairemakers de kans om een vakopleiding te volgen bij Van Osch, waarbij ze intensief gecoacht worden en een startersbeurs ontvangen. “We willen dat ze echt meters maken. Ze kunnen in dit laboratorium programma’s maken vanuit een eigen idee en zo een grote productie in het klein nabootsen. De mogelijkheid bestaat om daarna door te stromen naar TV-projecten als Brabantse Beauties.” Deelnemers werken vier dagen per week bij Van Osch Filmprodukties; zo zitten ze dicht op de professionele praktijk. Hierdoor ontstaat een wisselwerking en kunnen ze ook meekijken en meedenken bij andere producties die gemaakt worden bij Van Osch.
> www.docwerk.tv

Frank van Osch is één van de juryleden van het Nieuwe Filmers One Week Filmproject.

04 MP2014-06-19@1-INTERNET-DSCF4690Frank van Osch vertelt over Docwerk

Frans van Lokven

Frans van Lokven is programmamaker en hoofddocent aan de vakopleiding videomontage van Open Studio Amsterdam. Daarnaast is hij gespecialiseerd in audio: hoe je geluid opneemt (waar en hoe plaats je microfoons bijvoorbeeld) en mixt. In deze rol is Frans vanavond aanwezig bij het filmcafé.

Frans onderschrijft het belang en de kracht van het geluid in films. Met geluid kun je de aandacht van de kijker sturen. “Het kan beter gebeuren dat het beeld op zwart springt, dan dat de audio uitvalt.” Volgens Frans kun je een film ook prima horen: “Als je het beeld van een film wegneemt en vraagt de ruimte of situatie te beschrijven, kun je dat vaak goed typeren. Geluid brengt ons in een specifieke ruimte, het is een tweede laag van vertellen. Wees je er dus bewust van dat geluid een beeldverhaal echt kracht kan bijzetten en betekenis geven.” Om deze reden is het belangrijk direct bij de opnamen te zorgen voor goede kwaliteit audio. Het is zelden stil in je omgeving als je gaat filmen: lawaai, pratende mensen en schuivende of vallende objecten kunnen vervelende storingen geven in de audio. “Denk dus niet: ik repareer het wel in de post-productie, want je bent er altijd meer tijd mee kwijt dan je denkt!”

We bekijken een fragment uit The Diving Bell and The Butterfly waarin de hoofdrolspeler achter het stuur in zijn auto een beroerte krijgt. Frans zet de audio uit. Wat voor geluid zou de situatie kracht bij kunnen zetten? Hierna zien we de scène met geluid: een luchtige Franse chanson met het harde en doorgaande geluid van het gaspedaal dat ingetrapt blijft.

Stilte is soms het meest krachtige geluid. Het Deense filmcollectief Dogma had bijvoorbeeld als regel géén muziek of geluiden toe te voegen aan hun films.

Frans van Lokven is geluidscoach tijdens het Nieuwe Filmers One Week Filmproject.


Steven van Roosmalen en Wouter Linmans

Steven van Roosmalen (regisseur) en Wouter Linmans (uitvoerend producent) hebben samen met een grote groep studenten de korte film LUCIEN geproduceerd, van het eerste idee tot aan de laatste montage. Deze ging onlangs in première bij Broet in Eindhoven. Ze vertellen over de stappen die zij hebben gezet in de pre-productie om tot het eindresultaat te komen.

Na vertoning van een sleutelscène uit de film geven ze inzicht in de shotlists en storyboards die per scène gemaakt zijn om alle 57 medewerkers te informeren over de camerastandpunten, teksten, locaties en handelingen. “Onze illustrator heeft bijvoorbeeld een tekening gemaakt van een bedrukkende steeg, waarbij de kijker in een bepaalde hoek gedreven moest worden. Het is belangrijk dat de cameraman weet waar iemand staat, wat de vormgeving van de locatie is en welke kleuren het best in het verhaal passen. Zo werk je stapje voor stapje naar de uiteindelijke film toe.”
> www.luciendefilm.nl

Momenteel werken Steven en Wouter, wederom met een team enthousiaste medewerkers, aan de nieuwe korte film Het Doek. SOLOS ondersteunt het team in het maakproces van deze film. De première vindt eind september plaats in het Theater aan de Parade te Den Bosch.

Napraten en ontmoeten met een borrel na afloop

Meer foto’s zijn te bekijken in het fotoalbum op Facebook. Het volgende filmcafé vindt plaats op woensdag 16 juli van 19:30u – 22:00u aan de Nieuwstraat 28 te Den Bosch. Aanmelden kan via het Facebook event Filmcafé 02, waar ook het programma bekend zal worden gemaakt.