PRIJS! VOOR NIEUWE FILMERS

SOLOS NIEUWE FILMERS ontving 28 maart jl. in de Verkadefabriek de – Van den Udenhout Chappin Cultuurprijs 2018/2019 – voor het NIEUWE FILMERS concept!

Op foto v.l.n.r. Mike van der Geld wethouder Cultuur Den Bosch, Marjoes Corsten, Kurt Verhees directeur Van den Udenhout en Marcus Peters

UIT HET P E R S B E R I C H T

De jury van het Van den Udenhout-Chappin Cultuurfonds maakt bekend dat de tweejaarlijkse prijs van het fonds wordt toegekend aan Stichting Solos in ’s-Hertogenbosch voor hun programma Nieuwe Filmers. De prijs bedraagt € 7.500,- en zal worden besteed aan een nieuwe korte filmproductie van de winnaar van het Paradepaardje 2019 en een onderzoek naar professionele filmdistributie van de One Week Film project films in het NF Natraject 2019 S

Het Van den Udenhout-Chappin Cultuurfonds is in 2001 ingesteld bij het afscheid van Joep Chappin (1938-2016) als directeur van Van den Udenhout B.V.. Na het overlijden Van Joop Chappin heeft de huidige directeur Kurt Verhees besloten als eerbetoon aan zijn voorganger het Cultuurfonds voort te zetten en de tweejaarlijkse prijs te blijven toekennen aan personen of culturele organisaties die zich in ‘s-Hertogenbosch en omgeving op een bijzondere manier onderscheiden.

De jury, bestaande uit Kurt Verhees, Jes van Rixtel en Charles Witlox heeft besloten dat de prijs die in 2018 voor de tiende keer wordt uitgereikt, gaat naar Stichting Solos voor het programma Nieuwe Filmers. Stichting Solos, dat opgericht is en geleid wordt door Marjoes Corsten en Marcus Peters, is een non-profit instelling die nu 11 jaar bestaat.

Solos onderscheidt zich met het Nieuwe Filmers Filmplatform, opgezet op vraag van jonge filmmakers en samen met hen verder ontwikkeld. Solos organiseert in dat kader onder meer Nieuwe Filmers Filmcafés, Masterclasses, het One Week Filmproject, Film Festival en een Natraject, met de Verkadefabriek als partner.

In augustus 2019 organiseert SOLOS NIEUWE FILMERS weer het One Week Filmproject; filmmaken in 1 werkweek! Daarin ontwikkelen jonge en nieuwe filmmakers [ tot 35 jr], met een zelf georganiseerd filmteam, onder begeleiding van ervaren filmprofessionals, een productie van zelfgeschreven script naar afgeronde korte film. Er is een professionele jury die deze films beoordeelt en een winnaar bepaalt. De filmaward het Paradepaardje, wordt uitgereikt tijdens de feestelijke première avond op 7 september 2019 in de Verkadefabriek. Meer info zie www.nieuwefilmers.nl/oneweekfilmproject.

Foto’s Gerard Monté